El segon aparell – INVESTIGA

Tots els organismes han de solucionar el problema de transport de substàncies a totes les seves cèl·lules.

L’aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir l’encarregat de portar tant els materials nutritius des de l’aparell digestiu fins a les cèl·lules com del transport de l’oxigen des de les estructures respiratòries fins a les cèl·lules. També és l’encarregat d’endur-se els materials residuals de les cèl·lules que han de ser expulsats a l’exterior. A més a més també transporta elements del sistema immunològic.

1. Alguns animals no tenen aparelll circulatori. Sabries dir com és possible que en puguin prescindir ? Com deuen ser aquests animals ?

Existeixen dos grans tipus d’aparells circulatoris: els oberts i els tancats.  En la imatge que tens a continuació pots veure un dibuix que compara els dos sistemes.

2. Observa’ls amb atenció i digues en què deuen consistir i quines en són les diferències.

42-02-OpenClosedCircSys-AL

El sistema circulatori obert és propi dels mol·luscs (excepte cefalòpodes) i dels artròpodes.

3. Cerca una imatge d’un mol·lusc, d’un mol·lusc cefalòpode i d’un parell d’artròpodes.

4. Quins dels dos sistemes (obert o tancat) penses que és més eficient i per què (és a dir quin pot fer millor la seva feina) ?

5. Quines caractéristiques penses que han de tenir els vasos sanguinis dels animals que tenen sistemes tancats ? Et donem algunes pistes:

Les seves parets han de ser primes o gruixudes ?

N’hi ha d’haver molts o pocs ?

El seu diàmetre serà gran o petit ?

Els animals que tenen sistema circulatori tancat ( i que com ja has vist són la majoria) poden tenir-lo senzill o doble. A continuació tens una imatge que il·lustra aquesta diferència. Observa la imatge amb atenció i procura respondre:

6. Quina és la diferència entre el sistema senzill i el doble ?

7. Hauràs vist que hi ha dos sistemes que són dobles. En què es diferencien ? T’avancem que un dels dos es diu complet i l’altre incomplet.

CircFishVsMam

Per acabar…

8. Què significa que un animal té una circulació tancada, doble i completa ? Coneixes algun animal  molt proper que disposi d’aquest tipus de circulació ?