Comencem pel començament… – PENSA I CERCA

“Els animals, com tots els éssers vius, han de prendre de l’exterior les substàncies necessàries per a mantenir les seves estructures i poder fer les seves funcions”.

Com s’anomenen aquestes substàncies necessàries per a tots els éssers vius ?

Com diries que s’anomena el procés per aconseguir-les ?

Si vols una pista et direm que les dues respostes comencen amb la mateixa lletra.

Finalment et direm que a difereència de les plantes els animals no són autòtrofs sinó que són heteròtrofs. Què significa aquest concepte? Potser la millor manera és utilizar un diccionario oi ? Doncs aquí en tens un. Clica i busca, és ben senzill.

Els encarregats de la nutrició – PENSA

Estem parlant d’animals i com de ben segur ja saps, els organismes d’aquest regne són tots pluricel·lulars. Això vol dir que disposen de teixits que s’agrupen per formar òrgans i aquests s’agrupen a la vegada per formar aparells o sistemes.

Existeixen quatre aparells que estan relacionats amb la funció de nutrició. Cal que amb un moment pensis quins són aquests quatre aparells.

Una vegada els tinguis clars cal que pensis de quina manera cada un contribueix en el procés de nutrició. Heu de trobar quina és la funció bàsica que desenvolupa cada un. Podeu completar la següent taula en els apunts:

1

 

El primer aparell… – INVESTIGA

Les funcions bàsiques de l’aparell digestiu es poden resumir amb cinc accions. A continuació les citem però de manera desordenada. Cal que facis dues coses:

1. Ordenar-les en la seqüència cronològica correcta i

2. Pensar en què deu consistir cada una (només estant atent al nom ho pots esbrinar fàcilment). Si no te’n surts sempre pots consultar un diccionari.

DIGESTIÓ, ABSORCIÓ, INGESTIÓ, EXPULSIÓ, CAPTURA

Una vegada hagis fet aquestes dues tasques et demanem que et concentris en la digestió perquè ara la cosa es complica una mica. Et farem quatre preguntes que hauràs de respondre a partir de la informació que et donem:

1. En el regne animal poden existir dos tipus de digestió: la digestió intracel·lular (molt minoritària, només la fan alguns invertebrats) i la digestió extracel·lular (que és la que fan la majoria d’invertebrats i tots els vertebrats). Has de deduir quin és la diferència entre aquests dos tipus de digestió a partir de la següent imatge (anem bé d’anglès oi ?)

Digestion

2. En el sistema de digestió extracel·lular (ja hem dit que era el majoritari) hi tenen lloc diferents processos. A continuació te’ls citem i tu has de procurar relacionar-los per deduir com funciona aquest tipus de digestió:

digestió mecànica, digestió química, absorció, expulsió

una pista més que et donem és el nom d’alguns dels “actors” que participen en el procés: enzims, músculs, òrgan allargat i molt llarg amb parets molt fines, vasos sanguinis… Som-hi a pensar !

3. Finalment sàpigues que  els aparells digestius de la majoria d’animals disposen d’una entrada (boca) i d’una sortida (anus). Només uns pocs animals tenen aparells digestius amb un únic orifici. Et demanem que busquis quins són aquests animals i trobis alguna imatge o dibuix en el que es vegi algun d’aquests organismes i s’apreciï bé aquest particular aparell digestiu.

El segon aparell – INVESTIGA

Tots els organismes han de solucionar el problema de transport de substàncies a totes les seves cèl·lules.

L’aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir l’encarregat de portar tant els materials nutritius des de l’aparell digestiu fins a les cèl·lules com del transport de l’oxigen des de les estructures respiratòries fins a les cèl·lules. També és l’encarregat d’endur-se els materials residuals de les cèl·lules que han de ser expulsats a l’exterior. A més a més també transporta elements del sistema immunològic.

1. Alguns animals no tenen aparelll circulatori. Sabries dir com és possible que en puguin prescindir ? Com deuen ser aquests animals ?

Existeixen dos grans tipus d’aparells circulatoris: els oberts i els tancats.  En la imatge que tens a continuació pots veure un dibuix que compara els dos sistemes.

2. Observa’ls amb atenció i digues en què deuen consistir i quines en són les diferències.

42-02-OpenClosedCircSys-AL

El sistema circulatori obert és propi dels mol·luscs (excepte cefalòpodes) i dels artròpodes.

3. Cerca una imatge d’un mol·lusc, d’un mol·lusc cefalòpode i d’un parell d’artròpodes.

4. Quins dels dos sistemes (obert o tancat) penses que és més eficient i per què (és a dir quin pot fer millor la seva feina) ?

5. Quines caractéristiques penses que han de tenir els vasos sanguinis dels animals que tenen sistemes tancats ? Et donem algunes pistes:

Les seves parets han de ser primes o gruixudes ?

N’hi ha d’haver molts o pocs ?

El seu diàmetre serà gran o petit ?

Els animals que tenen sistema circulatori tancat ( i que com ja has vist són la majoria) poden tenir-lo senzill o doble. A continuació tens una imatge que il·lustra aquesta diferència. Observa la imatge amb atenció i procura respondre:

6. Quina és la diferència entre el sistema senzill i el doble ?

7. Hauràs vist que hi ha dos sistemes que són dobles. En què es diferencien ? T’avancem que un dels dos es diu complet i l’altre incomplet.

CircFishVsMam

Per acabar…

8. Què significa que un animal té una circulació tancada, doble i completa ? Coneixes algun animal  molt proper que disposi d’aquest tipus de circulació ?

El tercer aparell- OBSERVA I ANOTA

S’anomena respiració (respiració externa) l’intercanvi de gasos amb el medi exterior. Durant la respiració els animals agafen …. Què agafen? Aquest, se’n va a totes les cèl.lules. Per què l’útilitzen? Aquest procés s’anomena respiració interna.

I per últim: Què alliberen les cèl.lules com a resultat d’aquest procés?

Com que hi ha molta biodiversitat en els animals, les formes i els mètodes que tenen per respirar també són diferents. En aquest vídeo les explica totes.  Anota’ls a la teva llibreta.

 

El quart aparell – INVESTIGA

Com a resutlat de tots els processos cel.lulars, els animals obtenen energia i poden fabricar la seva pròpia matèria orgànica. Però també apareixen substàncies de rebuig que han de ser expulsades de l’organisme perquè sinó podrien esdevenir tòxiques.

L’aparell que porta a terme aquest últim procés és l’excretor. Aquest també és diferent segons els animals.

Et demanem que busquis un o dos animals que ho facin per:

1- DIFUSIÓ

2- CONDUCTES EXCRETORS

3-APARELL EXCRETOR FORMAT DE RONYONS I CONDUCTES EXCRETORS

Els vertebrats terrestres  tenen un altre mètode per eliminar substàncies de rebuig mitjançant la producció d’una substància.

Quina deu ser aquesta substància?

Qui s’encarrega de fabricar-la?

Per què només ho tenen els vertebrats terrestres?

descarga