El primer aparell… – INVESTIGA

Les funcions bàsiques de l’aparell digestiu es poden resumir amb cinc accions. A continuació les citem però de manera desordenada. Cal que facis dues coses:

1. Ordenar-les en la seqüència cronològica correcta i

2. Pensar en què deu consistir cada una (només estant atent al nom ho pots esbrinar fàcilment). Si no te’n surts sempre pots consultar un diccionari.

DIGESTIÓ, ABSORCIÓ, INGESTIÓ, EXPULSIÓ, CAPTURA

Una vegada hagis fet aquestes dues tasques et demanem que et concentris en la digestió perquè ara la cosa es complica una mica. Et farem quatre preguntes que hauràs de respondre a partir de la informació que et donem:

1. En el regne animal poden existir dos tipus de digestió: la digestió intracel·lular (molt minoritària, només la fan alguns invertebrats) i la digestió extracel·lular (que és la que fan la majoria d’invertebrats i tots els vertebrats). Has de deduir quin és la diferència entre aquests dos tipus de digestió a partir de la següent imatge (anem bé d’anglès oi ?)

Digestion

2. En el sistema de digestió extracel·lular (ja hem dit que era el majoritari) hi tenen lloc diferents processos. A continuació te’ls citem i tu has de procurar relacionar-los per deduir com funciona aquest tipus de digestió:

digestió mecànica, digestió química, absorció, expulsió

una pista més que et donem és el nom d’alguns dels “actors” que participen en el procés: enzims, músculs, òrgan allargat i molt llarg amb parets molt fines, vasos sanguinis… Som-hi a pensar !

3. Finalment sàpigues que  els aparells digestius de la majoria d’animals disposen d’una entrada (boca) i d’una sortida (anus). Només uns pocs animals tenen aparells digestius amb un únic orifici. Et demanem que busquis quins són aquests animals i trobis alguna imatge o dibuix en el que es vegi algun d’aquests organismes i s’apreciï bé aquest particular aparell digestiu.