Introducció a l’aparell digestiu – PER FER A CLASSE – DIARI

El científic Lazzaro Spallanzani, en el segle XVIII, va ser un dels primers a estudiar el funcionament de l’interior del cos humà en observar com es produïa la transformació dels aliments durant la digestió. Per poder-ho fer, s’empassava trossos d’esponges i d’aliments lligats a un cordill. Al cap d’un temps, els extreia i comprovava les transformacions que s’havien produït dins del seu estómac. Però van haver de passar uns quants anys per observar aquestes transformacions en directe.

beaumont1El 1822, el doctor William Beaumont va atendre una persona ferida d’un tret. La bala li havia obert un gran forat a la paret de l’abdomen i li havia perforat l’estómac. El metge va fer tot el que va poder per curar la ferida, però no es va tancar completament perquè tenia unes dimensions força grans. A través del forat, Beaumont va poder observar durant un temps l’interior de l’estómac, i va descobrir que les parets d’aquest òrgan es movien i produïen un suc àcid quan hi entrava l’aliment. Beaumont va escriure el següent: «Aquest cas representa una oportunitat única per experimentar amb els fluids gàstrics. No tan sols se’n poden extreure fluids cada dos o tres dies, sinó que també s’hi poden introduir diferents aliments per observar com reaccionen».

Comentem el text tots junts.

  1. Fes una llista d’òrgans implicats en lel procés de digestió.
  2. Col.loca els òrgans per ordre en que van apareixent en el procés de digestió.
  3. Ara  agrupa’t amb tres persones més que tinguis properes i poseu en comú les vostres respostes. Elaboreu un petit esquema de com funciona la digestió.
  4. Finalment expliqueu-ho a la resta de la clase.