Pràctica 12 – Els òrgans dels sentits i la propiocepció

A continuació et proposem una sèrie d’activitats amb les quals volem que reflexionis sobre la percepció de senyals externs a través dels sentits. Quina importància té el SNC en la recollida de missatges que venen de l’exterior?

1. Per treballar aspectes relacionats amb la propiocepció (capacitat que té l’organisme per identificar i localitzar les seves pròpies estructures)

  • Amb els ulls tancats, prova de tocar-te la punta del nas. L’encertes a la primera? Et toques ben bé la punta?

2. Per treballar el concepte de visió tridimensional (gràcies als dos ulls, distingim figures i espais en 3D, amb un ull en canvi, només ho fariem amb 2D)

  • Amb la mà esquerra, agafaeu un bolígraf i estireu el braç. Tanqueu un ull i amb la punta del dit ínxex de la mà dreta intenteu encertar la punta del boli. Amb què us trobeu? Per què creus que és més fàcil amb els dos ulls oberts?

3. Per treballar el concepte de reflex (tant a nivell de reflex voluntari com a nivell involuntari, i com es veuen modificats els reflexos depenent si la musculatura està contreta o relaxada).

  • Reflex rotulià: assegut amb l’esquena recta sobre una taula de tal manera que els peus no et toquin a terra i tenint la musculatura de la cama relaxada, el professor et donarà un copet al tendó rotulià. Què observes que passa? Fes el mateix però aquest cop contraient la musculatura de la cama? El reflex es més ràpid i es dóna amb més intensitat? Per què creus que passa això?
  • Temps que tarda una ordre del cervell fins que la musculatura l’obeeix: amb la mà en forma de pinça (de tal manera que hi hagi suficient espai com perquè hi passi un regle entremig), fes que un company sostingui un regle de forma vertical entre el teu dit polze i l’índex. Sense dir-t’ho, ell deixarà anar el regle i tu has de mirar d’agafar-lo abans que caigui a terra. Pots? Hi ha diferències entre els teus companys de classe? A què creus que és degut?

4. Per treballar aspectes relacionats amb la percepció.

  • Amb els ulls tancats, arremanga’t la màniga de la samarreta de manera que et quedin l’avantbraç relaxat sobre la taula. Un company et tocarà amb les dues puntes obertes d’un compàs i tu hauràs d’estimar quants centímetres aproximadament estaven obertes les puntes. L’has encertat?
5. Per identificar quines estructures i mecanismes fisiològics intervenen en l’equilibri. 
  • Seu en una cadira giratòria, sense tocar de peus a terra i amb els ulls tancats. Un company et farà rodar la cadira i quan tinguis la sensació que pares de voltar digues “ja!” (el teu company haurà de començar a cronometrar des de que la cadira deixa de rodar). Què ha passat? Quant temps ha passat des que la cadira ha parat i tu t’has pensat que parava? Fixa’t en la següent imatge per descobrir què hi té a veure amb el mecanisme d’equilibri d’un organisme:

6. Per reflexionar aspectes relacionats amb les il·lusions òptiques (quina diferència hi ha entre el que veuen els ulls i el que “veu” el cervell).