Premi Nobel de Medicina 2012 – POU

Recentment a La Vanguardia es publica un article sobre el Premi Nobel de Medecina d’enguany. Els guardonats són dos científics que han fet importants avenços en el món de les cèl·lules mare. Et demanem que te’l llegeixis atentament i responguis les preguntes que tens a continuació. Caldrà copiar-les i contestar-les en un document que el penjaràs al pou de la plataforma.

Preguntes:

  1. Imagina’t que ets un periodista de la revista científica Nature i et demanen que escriguis una notícia sobre el premi. Escriu el titular  i el subtítol que encapçalaria la notícia. Recorda que estàs en un àmbit científic.
  2. Quines propietats tenen les cèl·lules pluripotencials?
  3. Gurdon i Yamanaka exposen que el concepte clau que uneix les investigacions de cada un és el de reprogramació cel·lular. Què vol dir?
  4. A què es refereix l’article quan diu que “se han reescrito los libros de texto” perquè es pensava que “el desarrollo de un organismo es un viaje en sentido único“?
  5. L’article diu que “la medicina regenerativa ha sufrido el rechazo en determinados ámbitos conservadores o religiosos“. A què atribueixes aquest conflicte?
  6. Quina importància té pel futur la medecina regenerativa? Posa dos exemples de malalties  que mitjançant el tractament amb cèl·lules mare millorarien el pronòstic.
  7. Finalment, han donat el Nobel a Gurdon i Yamanaka després d’unes investigacions que han durat més de 40 anys. Creus que és molt o poc temps? Què necessita la ciència per obtenir bons resultats?
  8. Explica el procés pel qual una cèl·lula qualsevol pot ser convertida en cèl·lula mare (pensa en l’exemple del QuèQuiCom i en el de l’article).