L’aparell reproductor masculí – Teoria

slide0017_image094

L’aparell reproductor masculí està constituït per:  

1- Els testicles (n’hi ha dos) són uns òrgans d’uns 4 cm de diàmetre major. A l’interior d’aquests òrgans hi ha uns llargs conductes molt replegats anomenats conductes seminals, a l’interior dels quals és on es generen els espermatozoides. També conté les anomenades cèl·lules de Leydig que produeixen l’hormona testosterona, que és la responsable dels caràcters sexuals masculins (veu greu, barba, espatlles amples, etc.). 

Estan continguts en una bossa (l’escrot). L’escrot permet que els testicles estiguin a una temperatura inferior a la del resta del cos, la qual cosa és necessària per la formació dels espermatozoides.

2-Els epidídims (també n’hi ha dos) són els llocs on s’emmagatzemen els espermatozoides.

3- Conductes deferents (2) tenen uns dos cm de longitud i transporten els espermatozoides fins a les vesícules seminals.

4- Les vesícules seminals segreguen un líquid nutritiu pels espermatozoides. 

5- La pròstata segrega el líquid prostàtic, que estimula els espermatozoides. Constitueix la major part del líquid que conté els espermatozoides, l’anomenat semen o esperma.

6- Les glàndules de Cowper segreguen un líquid que lubrifica la uretra abans de la sortida dels semen (ejaculació). Aproximadament s’ejaculen uns 3cm3 de semen amb una concentració d’espermatozoides de (100 milions/cm3).

7- Conductes ejaculadors (2) que desemboquen a l’uretra que recorre l’interior del penis

8- El penis és l’òrgan copulador masculí. Al seu interior presenta tres cilindres de teixit esponjós (2 cossos cavernosos a dalt i 1 cos esponjós a sota) que en el moment de l’excitació s’omplen de sang. Això provoca la seva erecció i el seu augment de mida. 

L’extrem anterior rep el nom de gland. És una zona molt vascularitzada i molt sensible que presenta un orifici anomenat orifici urinari o meat urinari.El gland està recobert d’una pell anomenada prepuci que al retirar-se permet que aflori el gland. La seva excessiva estretor s’anomena fimosi. L’operació de retallar-lo quirúrgicament s’anomena circumcisió.