L’acció de l’aigua (I) – INVESTIGA

Les aigües salvatges i els torrents són corrents d’aigua superficial que es produeixen després d’una pluja intensa o d’un ràpid desglaç de la neu. Tenen un alt poder erosiu que depèn del pendent pel qual discorren, del tipus de sòl i de la presència o no d’una coberta vegetal protectora.

Després de llegir aquest text respon:

1. Quina penses que és la diferència entre aigües salvatges i torrents ?
2. Per què el pendent té relació amb el poder erosiu ? i el tipus de sòl ?
3. Quin paper hi té la vegetació en tot plegat ?

Un torrent sol presentar tres trams que són:

Conca de______________; canal de _____________  i con de ______________.

Intenta buscar-ho per la xarxa a veure si trobes les tres paraules que falten.

Per acabar aquesta activitat et demanem que busquis quina diferència hi ha entre un torrent i un riu. Finalment busca tres imatges que il·lustrin l’aspecte d’un riu en cadascun dels seus trams. No estaria de més que les enganxessis als apunts.

 

 

L’acció de l’aigua (II) – INVESTIGA

A continuació tens dues fotografíes que il·lustren els dos tipus de costa que poden existir. Observa-les amb atenció i clica aquí per fer el següent exercici:

Costa Baixa
Costa Alta

El mar pot modelar la costa de moltes maneres i generar gran diversitat d’accidents geològics. Per coneixe’ls una mica pots fer el següent exercici.

Els agents geològics externs

Ja sabeu que els agents geològics externs són els agents atmosfèrics, els agents biològics i els agents geològics. Es tracta que, per grups, busqueu informació sobre tots aquests agents i feu un esquema utilitzant aquesta pàgina web, que us permet crear esquemes molt visuals i treballar en línia entre tots els integrants del grup.

Alguns consells per a fer la feina ben feta. Penseu que si dediqueu temps i esforç a fer un bon esquema, ho tindreu molt més fàcil quan hagueu d’estudiar pel control!

– No us oblideu d’explicar quins són els agents i quins són els seus efectes, però ho heu de fer de manera resumida. En un esquema no hi pot haver gaire text.

– Busqueu imatges que ensenyin el què esteu explicant.

– Per suposat, cal que busqueu la informació amb cura. Recordeu que en aquesta entrada del bloc hi teniu la teoria d’aquesta part de la unitat didàctica.

Bona feina!