Vídeo: la cèl.lula eucariota – OBSERVA I RESPON – Per fer a CLASSE
Mirem el video a la PDI / Responem per PARELLES l’autoqüestionari.
Veuràs que la cèl·lula eucariota és una entitat força complexa en la qual s’hi troben diferents estructures que desenvolupen tasques diferents. El vídeo que tens a continuació ens anirà molt bé per tenir una primera idea de l’estructura cel·lular i els diferents orgànuls que formen una cèl·lula. Mira-te’l amb atenció i anota’n les idees que penses que són més importants. A CONTINUACIÓ RESPON EL SEGÜENT QÜESTIONARI AUTOCORRECTIU.
Com anem d’anglès ? – TRADUÏM – Per fer a CLASSE
Mirem el video a la PDI / Cal que figuiri als APUNTS / Per PARELLES.
Pensem que pot ser un bon resum. Es tracta només de traduir-ho. Som-hi !
L’estructura cel.lular – TEORIA – Per fer a CASA
Cal imprimir el documenti enganxar-lo als APUNTS / Llegeix-lo amb calma i atentament.
Com has vist, l’organització interior d’una cèl·lula sol ser complexa i caracteritzada per molta activitat. D’això se n’ocupen els orgànuls i les diferents estructures que en formen part. A continuació tens uns apunts sobre el més important de l’estructura cel·lular. recorda que disposes de la versió imprimible per poder descarregar i posar als apunts.
Allò que ens posen a les etiquetes… – INVESTIGA – Per fer a CLASSE
Per PARELLES / Ha de figurar en els APUNTS
Segur que a vegades has agafat distretament alguna capsa de cereals o alguna bossa de patates, o un refresc i has fet un cop d’ull a l’etiqueta. Per si no ho has fet mai te n’afegim algunes a continuació corresponents a aliments molt diferents entre ells:




Volem que et fixis en la COMPOSICIÓ d’aquests aliments. T’adonaràs fàcilment que algunes substàncies apareixen sempre en totes les etiquetes. Quines són ?
A continuació tens algunes preguntes per reflexionar una mica (CAL QUE RESPONGUIS EN ELS APUNTS).
1. T’extranya que per diferents que siguin els aliments sempre apareguin les mateixes substàncies en la seva composició ? Per què ?
2. Si la composició és la mateixa què és el que fa tant diferents, per exemple, el cola cao del blat de moro ?
3. I finalment respon: D’on provenen tots els aliments ?
Després de respondre a totes les preguntes a quina conclusió podem arribar ?
I ara, sí, per acabar, a les etiquetes a part de la composició hi figura una altra dada interessant que encara no hem comentat. La trobes ? Quina informació ens dóna ? què significa ?
Les peces de la vida – MIRA I ESCOLTA – Per fer a CASA
Observa el següent videotutorial que t’ajudarà a fer el següent exercici a classe. Pensa també si has entès la comparació que es fa al final del video amb el lego.
Les peces de la vida – INVESTIGA – Per fer a CLASSE
Mirarem la presentació a la PDI tots junts / Cal que responguis en els APUNTS / Activitat INDIVIDUAL
1. El nom de les principals “peces” que formen els éssers vius.
2. La funció principal que fa cadascuna d’aquestes peces dins els éssers vius.
3. Quins òrgans constitueixen aquestes peces ?
4. Què significa el concepte de polimerització ?
Muntant la vida ! – PENSA – Per fer a CLASSE
Activitat INDIVIDUAL / Ha de figurar en els APUNTS
Ara ja has vist que els éssers vius estan formats per molècules. Aquestes es van unint entre elles per formar molècules cada vegada més complexes. Cada nivell augmenta el grau de complexitat i cada estadi s’anomena nivell d’organització (els biolements són el primer nivell, les biomolècules el segon…).
Et demanem ara que facis un esquema amb tots els nivells d’organització existents. Nosaltres només te’n diem el nom, naturalment de forma desordenada.
Població, teixit, bioelement, cèl·lula, biomolècula, orgànul, macromolècula, comunitat, organisme, biosfera, òrgan.
Ho has de fer en els apunts. En acabat el completareu amb algun element més que ja us indicarà el professor. RECORDA QUE EL PROFESSOR POT DEMANAR ELS APUNTS EN QUALSEVOL MOMENT. Per si no te’n surts a la propera entrada tens una possible solució que no podràs veure perquè té contrassenya. Quan hagis fet l’exercici la pots demanar al profesor.