Introducció a la cèl·lula – INVESTIGA – Per fer a CLASSE

Activitat individual / Ha d’estar en els APUNTS
Tu tens, segons el bioquímic belga Chrisstian de Duve, “uns quants centenars” de tipus diferents de cèl.lules. Aquestes varien enormement en mida i en forma, des de les cèl.lules nervioses, que tenen uns filaments que es poden estendre més d’un metre, fins a les cèl.lules vermelles de la sang, petites i en forma de disc, etc […]
Una cèl.lula humana té, de mitjana, una amplària de 20 micres (és a dir, unes dues centèssimes de mil.límetre), cosa que la fa  massa petita com perquè es pugui veure, però prou espaiosa com per albergar milers de complicades estructures com ara els mitocondris i milions i milions de molècules. […]
La majoria de les cèl.lules vives rarament duren més d’un mes si fa o no fa, però hi ha algunes excepcions notables. Les cèl.lules del fetge poden sobreviure anys, tot i que els seus components es poden renovar cada pocs dies. Les cèl.lules cerebrals dure el que dures tu. En tens uns 100000 milions quan neixes i això és tot el que tindràs. S’ha calculat que se’n perden 500 cada hora, així que, si has de pensar en cap cosa seriosa, més val que no perdis el temps. La bona notícia és que les complicades estructures cerebrals es renoven constantment, com passa amb les cèl.lules del fetge.
                                                                                                           Bill Bryson
                                                             Una història realment breu de gairebé tot (adaptació)


Respon a les següents preguntes en els apunts:

1- Quina és la unitat bàsica de la qual estem fets tots els éssers vius?
2- Quina és l’equivalència de la micra en mm ? per què penses que s’utilitza aquesta unitat ? 
3- Després de llegir aquest text quines característiques pots deduir que tenen les cèl·lules ?
2- A la lectura diu que hi ha “milers de complicades estructures com els mitocondris”, quins altres orgànuls recordes que hi ha a la cèl.lula?

Vídeo: la cèl.lula eucariota – OBSERVA I RESPON – Per fer a CLASSE

Mirem el video a la PDI / Responem per PARELLES l’autoqüestionari.

Veuràs que la cèl·lula eucariota és una entitat força complexa en la qual s’hi troben diferents estructures que desenvolupen tasques diferents. El vídeo que tens a continuació ens anirà molt bé per tenir una primera idea de l’estructura cel·lular i els diferents orgànuls que formen una cèl·lula. Mira-te’l amb atenció i anota’n les idees que penses que són més importants. A CONTINUACIÓ RESPON EL SEGÜENT QÜESTIONARI AUTOCORRECTIU.

L’estructura cel.lular – TEORIA – Per fer a CASA

Cal imprimir el documenti enganxar-lo als APUNTS / Llegeix-lo amb calma i atentament.

Com has vist, l’organització interior d’una cèl·lula sol ser complexa i caracteritzada per molta activitat. D’això se n’ocupen els orgànuls i les diferents estructures que en formen part. A continuació tens uns apunts sobre el més important de l’estructura cel·lular. recorda que disposes de la versió imprimible per poder descarregar i posar als apunts.

Versió imprimible.

Allò que ens posen a les etiquetes… – INVESTIGA – Per fer a CLASSE

Per PARELLES / Ha de figurar en els APUNTS

Segur que a vegades has agafat distretament alguna capsa de cereals o alguna bossa de patates, o un refresc i has fet un cop d’ull a l’etiqueta. Per si no ho has fet mai te n’afegim algunes a continuació corresponents a aliments molt diferents entre ells:

Etiqueta del Cola-Cao
Etiqueta Coca cola
Etiquets patates rosses de bossa
Etiqueta blat de moro

Volem que et fixis en la COMPOSICIÓ d’aquests aliments. T’adonaràs fàcilment que algunes substàncies apareixen sempre en totes les etiquetes.  Quines són ?

A continuació tens algunes preguntes per reflexionar una mica (CAL QUE RESPONGUIS EN ELS APUNTS).

1. T’extranya que per diferents que siguin els aliments sempre apareguin les mateixes substàncies en la seva composició ? Per què ?

2. Si la composició és la mateixa què és el que fa tant diferents, per exemple,  el cola cao del blat de moro ?

3. I finalment respon: D’on provenen tots els aliments ?

Després de respondre a totes les preguntes a quina conclusió podem arribar ?

I ara, sí, per acabar, a les etiquetes a part de la composició hi figura una altra dada interessant que encara no hem comentat. La trobes ? Quina informació ens dóna ? què significa ?

 

 

Les peces de la vida – INVESTIGA – Per fer a CLASSE

Mirarem la presentació a la PDI tots junts / Cal que responguis en els APUNTS / Activitat INDIVIDUAL

1. El nom de les principals “peces” que formen els éssers vius.

2. La funció principal que fa cadascuna d’aquestes peces dins els éssers vius.

3. Quins òrgans constitueixen aquestes peces ?

4. Què significa el concepte de polimerització ?

 

Muntant la vida ! – PENSA – Per fer a CLASSE

Activitat INDIVIDUAL / Ha de figurar en els APUNTS

Ara ja has vist que els éssers vius estan formats per molècules. Aquestes es van unint entre elles per formar molècules cada vegada més complexes. Cada nivell augmenta  el grau de complexitat i cada estadi s’anomena nivell d’organització (els biolements són el primer nivell, les biomolècules el segon…).

Et demanem ara que facis un esquema amb tots els nivells d’organització existents. Nosaltres només te’n diem el nom, naturalment de forma desordenada.

Població, teixit, bioelement, cèl·lula, biomolècula, orgànul, macromolècula, comunitat, organisme, biosfera, òrgan.

Ho has de fer en els apunts. En acabat el completareu amb algun element més que ja us indicarà el professor. RECORDA QUE EL PROFESSOR POT DEMANAR ELS APUNTS EN QUALSEVOL MOMENT. Per si no te’n surts a la propera entrada tens una possible solució que no podràs veure perquè té contrassenya. Quan hagis fet l’exercici la pots demanar al profesor.