Introducció a la cèl·lula – INVESTIGA – Per fer a CLASSE

Activitat individual / Ha d’estar en els APUNTS
Tu tens, segons el bioquímic belga Chrisstian de Duve, “uns quants centenars” de tipus diferents de cèl.lules. Aquestes varien enormement en mida i en forma, des de les cèl.lules nervioses, que tenen uns filaments que es poden estendre més d’un metre, fins a les cèl.lules vermelles de la sang, petites i en forma de disc, etc […]
Una cèl.lula humana té, de mitjana, una amplària de 20 micres (és a dir, unes dues centèssimes de mil.límetre), cosa que la fa  massa petita com perquè es pugui veure, però prou espaiosa com per albergar milers de complicades estructures com ara els mitocondris i milions i milions de molècules. […]
La majoria de les cèl.lules vives rarament duren més d’un mes si fa o no fa, però hi ha algunes excepcions notables. Les cèl.lules del fetge poden sobreviure anys, tot i que els seus components es poden renovar cada pocs dies. Les cèl.lules cerebrals dure el que dures tu. En tens uns 100000 milions quan neixes i això és tot el que tindràs. S’ha calculat que se’n perden 500 cada hora, així que, si has de pensar en cap cosa seriosa, més val que no perdis el temps. La bona notícia és que les complicades estructures cerebrals es renoven constantment, com passa amb les cèl.lules del fetge.
                                                                                                           Bill Bryson
                                                             Una història realment breu de gairebé tot (adaptació)


Respon a les següents preguntes en els apunts:

1- Quina és la unitat bàsica de la qual estem fets tots els éssers vius?
2- Quina és l’equivalència de la micra en mm ? per què penses que s’utilitza aquesta unitat ? 
3- Després de llegir aquest text quines característiques pots deduir que tenen les cèl·lules ?
2- A la lectura diu que hi ha “milers de complicades estructures com els mitocondris”, quins altres orgànuls recordes que hi ha a la cèl.lula?