Tot comença la pubertat – Observa i anota

La pubertat és l’etapa de la vida en la qual es passa de la infantesa a l’adolescència. En aquesta etapa es produeix la maduració dels òrgans reproductors, que ja estaven formats des del naixement. Això comporta altres canvis importants tant en el cos com en el comportament.

Font de la imatge (clicar aquí)

Els principals canvis física que es produeixen a l’inici de la pubertat són els següents:

  • Apareixen els anomenats caràcters sexuals secundaris que diferencien l’home de la dona: desenvolupament dels pits en les dones, aparició de la barba i el bigoti en els homes, diferent distribució del pèl al pubis, veu més greu en els homes, diferents proporcions corporals, etc.
  • L’aprell reproductor comença a produir gàmetes masculins o femenins. A causa d’això s’inicia la producció de semen en els nois i la primera menstruació en les noies.
  • Sovint, els canvis de la infantesa a l’adolescència venen acompanyats de certs canvis en l’estat d’ànim i en les relacions amb la família i amb les altres persones. Es tracta d’un canvi temporal que forma part de la maduració com a persona.
El començament de la pubertat ve regit pel cervell, que en un moment determinat comença a produir les hormones gonadotropes, que viatgen per la sant i estimulen el desenvolupament i el funcionament dels ovaris i dels testicles.
Ara anota a la teva llibreta:
1- A partir de la imatge que apareix en aquest post, indica les principals diferències entre les dones i els homes pel que fa als canvis que es produeixen durant la pubertat.
2- En quin sexe s’inicia abans la maduració dels caràcters sexuals?
3. Quina és la diferència entre els caràcters primaris i secundaris?