Dissecció de cor – PRÀCTICA-POU

A continuació farem una dissecció de cor de xai de la que hauràs de lliurar un informe la propera setmana. Abans de fer-la però seria bo fer un cop d’ull a la següent web ja que ens permetrà saber què veurem i com haurem de fer els talls. Un cop oberta has d’anar a “Activitats” – “Disseccions virtuals” i “Cor de xai”.

El desenvolupament embrionari – Observa i anota

Fes un cop d’ull al vídeo següent. Fa referència al desenvolupament de l’embrió. Anota a la teva llibreta tot allò que creguis que és important i, després, contesta a les següents preguntes:
1- A què ens referim quan utilitzem el terme organogènesi ?
2- Quina funció té en les dones embarassades l’hormona gonadotropina coriònica humana ?
3- Explica per què serveix l’amni i per què serveix la placenta.

 

Ho saps que ets una màquina ? – OBSERVA I ANOTA

Ho saps que ets una màquina ?

Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, anomenem màquina a “un conjunt de mecanismes amb moviment coordinat, capaç de transformar energia en treball útil”.

Si t’hi fixes veuràs que en efecte el nostre cos consta de moltes peces que formen uns determinats mecanismes que actuen coordinadament i permeten obtenir i utilitzar una determinada energia. Però si vas mes a fons et donaràs compte que tot això ho fem amb un grau de complexitat i de perfecció que cap altra màquina inventada per l’home podrà fer mai.

En efecte som una màquina, però la màquina mes perfecta que existeix.

Amb els coneixements que ja tens i amb una mica d’imaginació intenta omplir els espais buits del següent text. Veuràs que és autocorrectiu. Vejam quantes en fem de bé.
Després de fer-ho escriu al diari algunes diferències que penses que existeixen entre el cos humà i una màquina.

La fecundació in vitro – Observa i anota

A nem a veure què és ben bé això de la reproducció assistida.

Ara veurem el cas d’una  parella:
La Laia i en Sergi són portadors d’una malaltia hereditària greu i els metges els hi han aconsellat recórrer a la fecundació in vitro encara que no siguin estèrils.
Així doncs, la Laia i en Sergi van a informar-se en una clínica  i els hi recomanen que es mirin bé com funciona la tècnica que s’utilitza i que s’informin bé abans de començar el procés. Per fer-ho els hi dónen aquesta adreça web. També els diuen que es mirin aquest vídeo

Llegeix bé com funciona i què és la fecundació in vitro. Acaba d’aclarir els conceptes que tinguis poc clars amb l’ajut del vídeo.

 Ara pensa: Per què encara que no siguin estèrils els hi ha recomanat aquest tipus de fecundació a en Sergi i la Laia?


Si encara tens dubtes sobre el procés, mira’t aquesta animació.


Font imatge (clicar aquí)


Premi Nobel de Medicina 2012 – POU

Recentment a La Vanguardia es publica un article sobre el Premi Nobel de Medecina d’enguany. Els guardonats són dos científics que han fet importants avenços en el món de les cèl·lules mare. Et demanem que te’l llegeixis atentament i responguis les preguntes que tens a continuació. Caldrà copiar-les i contestar-les en un document que el penjaràs al pou de la plataforma.

Preguntes:

  1. Imagina’t que ets un periodista de la revista científica Nature i et demanen que escriguis una notícia sobre el premi. Escriu el titular  i el subtítol que encapçalaria la notícia. Recorda que estàs en un àmbit científic.
  2. Quines propietats tenen les cèl·lules pluripotencials?
  3. Gurdon i Yamanaka exposen que el concepte clau que uneix les investigacions de cada un és el de reprogramació cel·lular. Què vol dir?
  4. A què es refereix l’article quan diu que “se han reescrito los libros de texto” perquè es pensava que “el desarrollo de un organismo es un viaje en sentido único“?
  5. L’article diu que “la medicina regenerativa ha sufrido el rechazo en determinados ámbitos conservadores o religiosos“. A què atribueixes aquest conflicte?
  6. Quina importància té pel futur la medecina regenerativa? Posa dos exemples de malalties  que mitjançant el tractament amb cèl·lules mare millorarien el pronòstic.
  7. Finalment, han donat el Nobel a Gurdon i Yamanaka després d’unes investigacions que han durat més de 40 anys. Creus que és molt o poc temps? Què necessita la ciència per obtenir bons resultats?
  8. Explica el procés pel qual una cèl·lula qualsevol pot ser convertida en cèl·lula mare (pensa en l’exemple del QuèQuiCom i en el de l’article).

Malalties relacionades amb l’alimentació – Investiga

Llegeix el text següent:

Vivim en una societat que ens fa creure que la imatge ho és tot. La publicitat, el cinema,… ens animen a convertir-nos en esclaus i esclaves del nostre cos i de la nostra figura, passant per alt tot allò més important, com ara la salut o la nostra pròpia autoestima.

Amb la denominació de trastorns del comportament alimentari (TCA) s’agrupen determinades malalties que es caracteritzen per una alteració important de la conducta en relació amb l’alimentació, com el dejuni i l’afartament, amb conseqüències nutricionals, biològiques, psicològiques i socials. Són malalties psicosomàtiques que es consideren trastorns mentals i que suposen un greu perill per la salut general de qui les pateix. Entre els TCA més freqüents trobem l’anorèxia nerviosa i la bulímia.

Investiga:

1- Saps què vol dir el terme malalties psicosomàtiques?
2-Quins tipus de TCA hi ha?
3- Què és l’anorexia? Quins són els seus símptomes?
4- Què és la bulímia? Quins són els seus símptomes?
5- Com es pot tractar una TCA?

Per contestar aquestes preguntes i ampliar la informació si us interessa, utilitzeu aquestes

La inseminació artificial – Observa i anota

Font de la imatge (clicar aquí)

Una altra tècnica de reproducció assistida molt ulitzada és la inseminació artficial. Llegeix la informació següent i mira’t el video adjunt. Després respon a les següents preguntes:

1- Fes una llista d’avantatges i inconvenients d’aquesta tècnica. Trobaràs més informació en aquest power point.
2- Quina diferència hi ha entre la inseminació artificial homòloga i l’heteròloga?
3- En quins casos creus que s’utilitza la inseminació artificial?
4- Per què s’utilitza l’hormona FSH en aquesta tècnica? I la hCG?
5- Quina diferència hi ha entre la inseminació artficial i la fecundació in vitro respecte el lloc on es produeix la fecundació?